karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

13 svenska deckardamer

Publicerad 2015-07-28 22:12:40 i

Ja, precis så heter boken jag nyss läst ut.Det är en litteraturhistorisk bok från BTJ förlag som behandlar hur Sverige i slutet av 90-talet från att inte ha haft nästa några kvinnliga deckarförfattare, plötsligt fick en hel rad. Här presenteras tretton av dem som slog igenom åren kring millennieskiftet.
 
Det handlar om Karin Alvtegen, Kerstin Ekman, Inger Frimansson, Anna Jansson, Mari Jungstedt, Tove Klackenberg, Åsa Larsson, Camilla Läckberg, Liza Marklund, Åsa Nilsonne, Aino Trosell, Helene Tursten och Karin Wahlberg. De flesta av dessa har jag läst med behällning, och det är både roligt och intressant att läsa om deras författarskap.
 
Boken är från 2009, vilket förstås märks, eftersom de flesta av dessa deckardamer kommit med ett antal fler böcker efteråt. Och idag gissar jag att man hade haft med till exempel Ingrid Hedström, Carin Gerhardsen och systrarna Grebe/Träff, för att nämna några.Men det är en rolig bok att ha och kunna titta tillbaka och slå upp i. Men man får nog förstås vara ganska deckarnördig för att gilla en sådan här bok.Och det är ju jag! =D
 

Seriöst om lättsam läsning

Publicerad 2015-07-21 18:47:21 i

Jag har läst boken Nutidsromantik - från Maeve Binchy till Marcia Willett. Den är skriven  av Maria Ehrenberg, kultur- och bibliotekschef i Östra Göinge (i alla fall var hon det när den här boken skrevs). 
 
Jag tycker det är lite roligt med en litteraturhistorisk bok som tar upp sådan böcker som inte brukar tas upp i litteraturhistorien. Det handlar om lättsamma författare, sådan som är lättlästa och lite småmysiga, det som man i dagsläget ofta kallar feelgood. Oftast är de brittiska.
 
Boken går igenom genren i sig, och det är intressant, med de kopplingar hon gör till äldre svenska kvinnliga författare som Selma Lagerlöf, Victoria Benedictsson, Sophie Elkan, Birgit Sparre m fl. Alla kanske inte helt väntade, men visst har Ehrenberg en poäng här när hon drar paralleller mellan deras böcker och de nutida.
 
Men det roligaste är nog författarporträtten. När det gäller ett antal av dessa författare har jag läst stora delar av deras produktion. Det gäller framför allt Rosamunde Pilcher, Maeve Binchy, LaVyrle Spencer och Mary Wesley (den sistnämnda var jag lite förvånad över att finna i detta sammanhang), men också i viss mån Nicholas Sparks och Robin Pilcher, som jag läst litegrann av.
 
Eftersom jag "kan" de här författarnas verk väl är det roligt att läsa det Ehrenberg skriver. Det märks att hon kan och respekterar genren. Jag har skummat vissa stycken och författarporträtt som jag fann mindre intressanta, men allt som allt tyckte jag det var en underhållande bok att läsa.
 

Irländskt landsbygdsmys

Publicerad 2015-07-19 16:01:21 i

Jag gillar Marita Conlon-McKennas böcker. De är inga mästerverk, men de är definitivt feelgood i dess rätta bemärkelse, perfekta att krypa upp i läsfåtöljen med en ganska ruggig sommardag den här sommaren som mer liknar höst.
 
Jag har läst hennes senaste, Den glömda rosenträdgården. Den utspelar sig i Kilfinn, en liten irländsk by. En av huvudpersonerna är Molly Hennessy, vars make David har plötsligt dött, och hon vet inte om hon har råd att behålla deras älskade georgianska jättehus, Mossbawn. Hennes döttrar vill inte att hon ska sälja, men hon kan bli tvungen att göra det. Vi möter också Mollys systerdotter Kim, som mist både pojkvän, jobb och bostad, och kommer till Kilfinn för att slicka sina sår. Den tredje huvudpersonen är Gina, som jobbar på byns café. När hennes åldriga chef får en stroke och hamnar på sjukhem verkar Ginas jobb hotat.
 
Den här boken är tämligen förutsägbar, men det är okej. Den slutar förstås lyckligt, och det är också okej. De tre huvudpersonerna lyckas förstås gemensamt lösa sina problem, och allt blir bra, ja, till och med bättre än förr. Alla hittar sina roller, och Mossbawn får ett nytt liv. Lite klyschigt, men ganska mysigt, och perfekt sommarläsning.
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela