karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Gripande, sorgligt och roligt på en gång

Publicerad 2015-05-31 11:17:00 i

Ett år med Freja av Saira Shah handlar om Anna och Tbias och deras dotter Freja. Det börjar med att Freja föds, något som skulle bli den lyckligastedagen i deras liv - trodde de. Men Freja föds med svåra hjärnskador, och inget blir som de tänkt sig. De hade planerat att flytta till Provence och leva ett idylliskt liv där. Men kan man flytta utomlands med ett svårt handikappat barn, frågar sig Anna och Tobias.
 
Till sist flyttar de i alla fall, men inte till Provence, utan till Languedoc, som är lite billigare att bo i. Men vardagen ser inte riktigt ut som de hoppats. Möss och råttor i huset, läckande tak, en virrig tjej som sett efter huset medan det var till salu, som helt sonika stannar kvar, Frejas krampanfall... Det är inte lätt. Anna kämpar på samtidigt som hon lagar mat, konserverar, kokar in, skördar och planerar för att starta restaurnag och kockskola. Tobias kompnerar filmmusik, och han går bara djupare in  i jobbet, och verkar inte ens märka att Anna håller på att klappa ihop. Så dyker Annas mamma upp. Och Kerim, som är en nyttig vän, och hjälper dem mycket på gården. Men vad är det för mystiskt med Kerin, som han inte vill berätta?
 
Vi får följa familjen under Frejas första år, i med- och motgångar. En gripande, stundtals rolig, stundtals sorglig bok, som får en att vara oändligt tacksam över friska barn. Saira Shah har själv en gravt handikappad dotter, och hon säger att skrivandet av boken fungerade som en sorts terapi för henne.
 
Det är inte den bästa bok jag läst, men visst är den läsvärd, och skildringarna av den franska miljön är fina, liksomhur man får följa  den sakta framväxande kärleken till ett barn som man först i desperation funderat på att lämna bort...
 

Besvikelse för ESC-nördar

Publicerad 2015-05-25 21:23:15 i

Jag hittade den alldeles nyutkomna boken Eurovision Song Contest - rekordboken på biblioteket, och tänkte att den var perfekt att slöbläddra i den här helgen, när man är i Eurovision-mood, så att säga. Jag satt och bläddrade i den i förrgår under tävlingen, men när omröstningen blev spännande fick den ligga. Sedan har jag tittat mer i den i går och i dag, men jag måste säga att jag är ganska besviken.
 
Boken är engelsk i original, och det märks, för det handlar extremt mycket om olika engelska bidrag. Den verkar också snabböversatt, och är slarvigt korrekturläst. Men framför allt tar den upp mestadel ganska ointressanta fakta, som dessutom kommer igen på flera ställen. Jag är inget hardcore Eurovision fan, men jag tycker det är rätt kul med hela karusellen, så jag trodde jag skulle uppskatta den här boken. Men den svarade definitivt inte mot mina förväntningar... Visst hittade jag ett och annat guldkorn, men mest gäspade jag faktiskt. Rekommenderas inte.
 

Liten men naggande god Peter James

Publicerad 2015-05-25 21:15:09 i

Deckarförfattaren Peter James är en ganska ny bekantskap för mig. Jag började läsa honom för ett par-tre år sedan, men har nu läst det mesta som han skrivit med kommissarie Roy Grace i huvudrollen. Böckerna utspelar sig i Brighton and Hove på Englands sydkust. Jag gillar de ganska kluriga deckargåtorna, jag gillar den andlösa spänningen, jag gillar den brittiska miljön, och jag gillar Roy Grace. Dessutom vecklas en privat sidohistoria upp i böckerna. När man läser de första inser man inte att fortsättning följer, men det är ganska intressant, även om det inte har så mycket samband med varje boks huvudhistoria. Men spännande är sidohistorien som handlar om Graces försvunna fru också, det försäkrar jag.
 
Nu har jag läst en kortroman av Peter James. Den är på engelska, heter The Perfect Murder, och är en så kallad Quick Read, på blott 127 sidor. Roy Grace är inte med alls, men den är riktigt bra ändå. Boken handlar om det gifta paret Victor och Joan Smiley. De har varit gifta länge, har inga barn, och är om sanningen ska fram ganska trötta på varandra. Joan har en älskare som Victor inte känner till, och Victor träffar en prostituerad som Joan inte har en aning om. Båda börjar på varsitt håll fundera på om det inte skulle gå att göra sig av med makan/maken. Jag ska inte berätta mer, men den här lilla kortdeckaren är både spännande och ganska humoristisk, även om den är tämligen förutsägbar. Men det gör liksom inte så mycket, för man läser den med behållning till sista sidan ändå. Klart läsvärd!
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela