karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Roy Grace i fin form som vanligt

Publicerad 2016-12-27 11:33:47 i

Dödsmärkt är Peter James elfte bok om kommissarie Roy Grace i Brighton and Hove på Englands sydkust. Jag har läst samtliga, och på något sätt tröttnar man verkligen inte på varken Peter James eller Roy Grace. När det gäller vissa svenska långserier, som Mari Jungstedt eller Anna Jansson kan jag tröttna lite på deras hjältar – det känns lite likadant. Men det lyckas Peter James undvika. Dessutom är hans böcker spännande, med ett högt tempo.

Här börjar det med att Logan Somerville kör ner i garaget under huset där hon bor. Hon ser en person där, och ringer sin pojkvän, som uppmanar henne att köra därifrån. Då hör han ett skrik i telefonen, och sedan är det tyst. Trots att polisen snart är på plats är Logan försvunnen.

Samtidigt påträffas kvarlevorna av en kvinna som visar sig ha dött för trettio år sedan. De två fallen visar sig otroligt nog ha med varandra att göra. Så försvinner en ung kvinna till…

Bihistorien om Roy Graces försvunna före detta hustru Sandy lades inte ner, som jag kanske trodde den skulle göra, efter förra boken. Men det är inte en så aktiv del av boken som det tidigare varit, av förklarliga skäl. Men spänningen hänger kvar till nästa bok, det är ett som är säkert.

Peter James börjar mer och mer framstå som en av mina brittiska favoritdeckarförfattare. Jag gillar verkligen Roy Grace och gänget kring honom. Böckerna är spännande samtidigt som de känns trovärdiga. Jag se redan fram emot nästa Roy Grace-deckare!

 

Näst sista i Cliftonkrönikan

Publicerad 2016-12-27 10:43:46 i

Cometh the hour är näst sista boken i det som kallas Cliftonkrönikan, bok 6 av annonserade 7. Jag har läst alla hittills, och jag gillar dem. Det är fart, fläkt, pengar, intriger, makt, lurendrejerier, familjefejder - ja, som det brukar vara i Jeffrey Archers böcker.
 
Lady Virginia Fenwick förekommer mycket i den här boken. Hon har problem med pengar, men kan inte tänka sig att leva enklare. När hon träffar stormrike amerikanen Cyrus T Grant börjar hon dock se en utväg. Som vanligt när det gäller lady Fenwick är det mycket intriger och falskspel.
 
Familjen Clifton/Barrington har sina egna bekymmer. Giles lyckas smuggla ut sin älskade Karin från DDR, men är hon verkligen den han tror?
 
Sebastian förälskar sig i indiska Priya, men de kan inte gifta sig, eftersom hennes föräldrar redan valt ut en blivande make åt henne. Sebastian tror att han ska lyckas lösa det problemet, men det slutar inte som han trott, utan i katastrof.
 
Harry fortsätter att kämpa för sin vän Anatly Babakov, och för att han ska bli befriad från det fångläger i Sibirien där han hålls fången. Då händer något som gör att Babakov kommer att få lämna Sovjet. Men inte heller detta går som planerat.
 
Som vanligt är det full fart från start till mål, och man har svårt att släppa boken. En del av den utspelar sig faktiskt i Stockholm, och där kan jag märka att Archer inte är fullt så väl påläst som jag trott. Nej, svenske prinsen heter inte Philip, utan Carl Philip. Och nuvarande kungens pappa har inte delat ut några Nobelpriser, eftersom han dog innan han hann bli kung. Men det där är mer randanmärkningar. Jag hade nöje av boken, som vanligt med Jeffrey Archer. Nu längtar jag efter sjunde och sista delen i CXliftonkrönikan, samtidigt som jag tycker det blir lite sorgligt att lämna huvudpersonerna.
 

Norsk thriller

Publicerad 2016-12-16 11:16:17 i

Det hemliga brödraskapet från Wien är skriven av norrmannen Ingar Johnsrud. Dottern till en känd politiker anmäls försvunnen, och den kristna sekten Gud Ljus attackeras. Först verkar det handla om en islamistisk grupp som ligger bakom attacken, men så enkelt är det inte, upptäcker man. Poliserna Fredrik Beier och Kafa Iqbal hittar ledtrådar som för dem någon helt annanstans. Till ett hemligt rasbiologiskt sälsskap som fanns i Österrike på 30-talet. Men vad har det med de nutida händelserna att göra? Och vem är det egentligen som ligger bakom attacken?
 
Det här är en spännande bladvändare. Definitivt bra som en stunds underhållning, även om jag tyckte det var lite rörigt att hålla reda på de olika skeendena och personerna emellanåt. Men det blir ju bättre ju längre man läser. Jag tror att den här boken definitivt skulle kunna göra sig som film, och kansek blir det så också.
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela