karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Lättsam Skövdedeckare

Publicerad 2016-06-30 17:24:57 i

Jag har sagt det förr, när man är sjuk vill man inte läsa alltför tunga saker. Och pusseldeckare är ju alltid pusseldeckare. Kristina Appelqvist skriver pusseldeckare i västgötaskrud. Hennes första deckare hade rektor Emma Lundgren i huvudrollen, och de var väl så där. Kanske insåg Appelqvist själv att den serien inte riktigt höll, för efter fyra böcker övergav hon Emma Lundgren, och placerade i stället litteraturforskaren och  talskrivaren Helena Waller i huvudrollen. Fortfarande håller hon sig till det fiktiva Västgöta Universitet med säte i Skövde. Och böckerna om Helena Waller är betydligt bättre än de tidigare, tycker jag. Nu senast kom Smultron, bröllop och döden. Jag har ärligt talat läst bättre deckare, jag har läst bättre språk och intrigen är inte fantastisk. Men ändå Appelqvists böcker om Helena Waller är trots allt rätt trivsamma, lagom att krypa upp i läsfåtöljen med när man inte orkar med något tyngre.
 
Den här gången handlar det väldigt mycket om Shakespeare och Romeo och Julia. En Shakespeareexpert försvinner och hittas så småningom död. En Shakespearepjäs sätts upp av en grupp amatörer. Och till sist cirkulerar det ett rykte om ett okänt originalmanuskript till Romeo och Julia, som har ett helt annat slut än det kända. Detta tar Helena Waller till Verona, inte helt oväntat.
 
Som sagt, en rätt trevlig mysdeckare. Inget sådär fantastiskt extra, men helt okej i sin genre. Jag kan definitivt läsa mer om Helena Waller.
 

Skrämmande men kanske lite lång

Publicerad 2016-06-27 18:25:34 i

I vilt tillstånd är Roxane Gays debutroman. Den är intressant, välskriven och bitvis ganska otäck. Sedan kanske jag tyvcker att den kunde kortats av en gnutta utan att förlora på det, men det är mest en radanmärkning.
 
Mireillw Jameson bor i Miami, har ett bra jobb, är lyckligt gift och har en liten son. När hon och hennes familj besöker hennes välbärgade föräldrar i Port-au-Prince, Haiti, blir hon plötsligt kidnappad. Kidnapparna begär en miljon diollar av hennes pappa för att släppa henne. Och pappan har pengar, men vill inte förhandla med kidnapparna, då han tror att om han ger efter, kommer de att ge sig på resten av familjen också. Mireilles amerikanske make Michael förstår inte varför pappan inte omedelbart försöker rädda Mireille, men han kan göra ganska lite själv, i ett främmande land som han är.
 
Under tiden bryts Mireille totalt ner hos kidnapparna. De utnyttjar henne sexuellt, torterar henne, svälter henne - ja, allt man kan tänka sig. Mireille försöker koppla bort verkligheten för att överhuvudtaget stå ut.
 
Skildringen av Mireilles tid i fångenskap är obehaglig, men det är intressantare när hon väl blir frisläppt. Hon kan inte återvända till ett normalt liv, och hennes man försöker förgäves hjälpa henne. Till slut är det Michaels mamma, Mireilles svärmort, som hon tidigare inte haft något vidare förhåjjande till, som på något sätt löser upp knuten i Mireille, i den mån det överhuvudtaget går att lösa upp. Att ha varit med om det Mireille har varit med om går nog aldrig att komma över. Men kanske är det som händer på bokens sista sidor ändå något slags förlösning för Mireille.
 
Det här är en annorlunda bok. Otäck men intressant. Men särskilt sugen på att åka till Haiti blir jag ju inte...
 

Helt okej sommarläsning

Publicerad 2016-06-19 14:07:00 i

Jag har varit sjuk någon vecka nu, och tidvis inte ens orkat läsa (och då är jag dålig), och när jag har läst har det fått vara ganska lättsmälta saker. Nu senast Annika Estassys Alla dessa hemligheter. En helt okej feelgood. Inget som kommer att stanna i minnet någon längre tid, men lättläst och trevligt.
 
Louise har just blivit änka efter 34 års äktenskap. Det visar sig att hennes man Konrad haft många hemligheter för henne, och fler ska det bli. Snart finner sig Louise inte bara uthängd i tidningarna, utan även utblottad. Hon flyr till systern Carina som bor i Sydfrankrike. Systern som hon inte haft kontakt med på 20 år. Det visar sig att även systrarna haft hemligheter för varandra, men långsamt hittar de tillbaka till ungdomens vänskap, samtidigt som Louise träffar den svenske journalisten Boy. Hon blir förälskad, men har Boy baktankar med att odla bekantskapen med henne?
 
Det är en hel del intriger fram och tillbaka, hemligheter och missförstånd, men till sist slutar förstås det mesta väl, som det brukar vara i sådana här böcker.
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela