karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Skrämmande men kanske lite lång

Publicerad 2016-06-27 18:25:34 i

I vilt tillstånd är Roxane Gays debutroman. Den är intressant, välskriven och bitvis ganska otäck. Sedan kanske jag tyvcker att den kunde kortats av en gnutta utan att förlora på det, men det är mest en radanmärkning.
 
Mireillw Jameson bor i Miami, har ett bra jobb, är lyckligt gift och har en liten son. När hon och hennes familj besöker hennes välbärgade föräldrar i Port-au-Prince, Haiti, blir hon plötsligt kidnappad. Kidnapparna begär en miljon diollar av hennes pappa för att släppa henne. Och pappan har pengar, men vill inte förhandla med kidnapparna, då han tror att om han ger efter, kommer de att ge sig på resten av familjen också. Mireilles amerikanske make Michael förstår inte varför pappan inte omedelbart försöker rädda Mireille, men han kan göra ganska lite själv, i ett främmande land som han är.
 
Under tiden bryts Mireille totalt ner hos kidnapparna. De utnyttjar henne sexuellt, torterar henne, svälter henne - ja, allt man kan tänka sig. Mireille försöker koppla bort verkligheten för att överhuvudtaget stå ut.
 
Skildringen av Mireilles tid i fångenskap är obehaglig, men det är intressantare när hon väl blir frisläppt. Hon kan inte återvända till ett normalt liv, och hennes man försöker förgäves hjälpa henne. Till slut är det Michaels mamma, Mireilles svärmort, som hon tidigare inte haft något vidare förhåjjande till, som på något sätt löser upp knuten i Mireille, i den mån det överhuvudtaget går att lösa upp. Att ha varit med om det Mireille har varit med om går nog aldrig att komma över. Men kanske är det som händer på bokens sista sidor ändå något slags förlösning för Mireille.
 
Det här är en annorlunda bok. Otäck men intressant. Men särskilt sugen på att åka till Haiti blir jag ju inte...
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela