karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Spännande om flygkrasch

Publicerad 2017-04-25 22:20:10 i Allmänt,

Noah Hawley som skrivit thrillern Före fallet är tydligen också pappa till tv-serien Fargo, som jag inte sett, men som jag ju vet är väldigt omtalad. Det märks på hans sätt att skriva att han är van att tänka i bilder.
 
Scott Burroughs är konstnär, och inte en särskilt framgångsrik sådan. Han bor på Martha's Vineyard, och ska vid ett tillfälle ta färjan till New York som han brukar. Men så blir han medbjuden av Maggie, en flyktig bekant att få flyga med i deras privatplan. Med på planet förutom Scott är Maggie, hennes man, deras två barn, deras livvakt (ja, de är extremt rika, och efter en kidnappning av dottern när hon var två lever de med livvakter dygnet runt), paret Kipling som är bekanta till Batemans. Och så tre besättningsmedlemmar.
 
När planet varit i luften en dryg kvart störtar det. Alla omkommer utom Scott och fyraårige JJ Bateman. Som genom ett under hör Scott barnets gråt, och tack vare att Scott är en duktig simmare lyckas han rädda sig och pojken i land medelst en strapatsrik simtur.
 
Flygkraschen utreds av många olika instanser. Mr Kipling hade olagliga affärer, Batemans var stenrika - var kraschen en olycka eller var det någon som ville åt dem? Och vem är egentligen Scott Burroughs? Scott hamnar i rampljuset, och hans roll börjar ifrågasättas. Varför var han med på planet? Varför lyckades just han rädda sig? Vad har han för relation till JJ, som nu är ensam arvtagare till en gigantisk förmögenhet?
 
Den här boken var spännande rakt igenom. Det svagaste var kanske slutet, men det var okej det också, så jag läste med behållning.
 

Kuslig engelsk debut

Publicerad 2017-04-25 19:22:00 i Allmänt,

Det är mycket debutdeckare just nu, känns det som. I en mörk, mörk skog av Ruth Ware är en av dem.
 
Nora blir inbjuden till barndomsvännen Clares möhippa. De har inte haft kontakt på många år, och Nora tvekar, men bestämmer sig ändå för att åka. I ett kusligt hus långt ute i skogen i Northumberland träffar hon de övriga deltagarna på möhippan, och förstås Clare. Men stämningen är märklig. Varför är Nora inte bjuden på bröllopet? Vem är det som Clare ska gifta sig med? Spänningen stiger.
 
Helgen skutar med att Nora vaknar upp i en sjukhussäng. Hon är skakdad. Vad har hänt? Och hon hör hur två poliser talar om mord. Vem är död, och vem har begått mord? Clare minns inte vad som hände, men gradvis minns hon mer och mer - och sanningen är långt ifrån den förväntade.
 
Jag gillar den här boken. Ware lyckas överraska mig i upplösningen, och jag tycker boken är både spännande och välskriven. Rekommenderas den som letar efter en bra spänningsroman.
 

Pocketdeckare från 2009

Publicerad 2017-04-25 19:12:00 i Allmänt,

I minagömmor hittade jag pocketdeckaren Gud som haver av Ingrid Elfberg, som är hennes debutdeckare. Den är inte så tokig.
 
Eva är ute på gården med sonen Sebastian, två år. Hon går bara in för att hämta den nyfödda dottern Julia. När hon kommer tillbaka är Sebastian försvunnen. Varje förälders mardröm! Sebastian hittas senare, och det konstateras att han råkat ut för en pedofil. En förskollärare på hans dagis blir misstänkt, och senare dödm. Men Eva tror inte att det är Mattias som är den skyldige. Men ingen vill lyssna på henne, varken polisen, hennes man eller någon annan, och hon börjar själv forska i fallet.
 
Jag brukar egentligen inte gilla böcker där pedofiler är med i handlingen. Jag tycker det är så oerhört obehagligt att jag undviker dem. Trots allt provade jag att läsa den här boken, och den är på gränsen till vad jag klarar av. Man får följa pedofilens tankar också, och det fixar jag inte riktigt...
 
Annars är intrigen bra och boken spännande. Jag ser att Elfberg kommit ut med fler böcker, och kanske ska jag prova någon av dem.
 
En anmärkning. Jag vet att jag är nördig när det gäller språk och stavning, men borde inte redektören ha rättat, om inte författaren insåg att det heter cacheminne, inte cashminne...?
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela