karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Spännande om kidnappade diplomater i Kabul och mord i Stockholm

Publicerad 2017-08-21 21:06:46 i Allmänt,

Fyra dagar i Kabul är Anna Tells debutroman, en spänningsroman, men det sägs att det är första delen i en planerad serie om förhandlaren Amanda Lund.
 
Jag läste en intervju med Anna Tell ungefär samtidigt som jag började läsa boken, och hon bland annat att hon ville ha en huvudperson som hade ett vanligt liv vid sidan av polisarbetet. Och ja, det kan man kanske säga att Amanda har. Hon är älskarinna åt en gift man, men det finns det ju fler än hon som är.
 
Amanda är i Afghanistan när två diplomater kidnappas i Kabul, och hon blir satt på att försöka finna dem. Men hon är inte den enda som jagar dem. Och vad sysslar egentligen Sveriges ambassadör i Kabul, Sven Leijonhufvud, med? Han beter sig mycket märkligt, och verkar inte alls vilja samarbeta med Amanda.
 
Samtidigt planerar man på UD i Stockholm för ett afghanskt statsbesök. Samtidigt mördas en ungman i Stockholm. Varför försöker man på alla sätt mörka det mordet? Och vad vet de diplomater som ska till Stockholm om kidnappningen i Kabul?
 
Det låter som om det är många trådar att hålla reda på, men det är faktiskt inte så farligt. Man kommer snart in i boken och fattar tycke för Amanda och hennes kollegor. Ambassadören och några personer på hög nivå i Stockholm är så elakt skildrade att jag hoppas det är karikatyrer. Jag hoppas verkligen att våra höga styrande inte är så här korkade...
 
Jag tyckte det här var en ganska imponerande debut, men så har Anna Tell jobbat inom såväl polisen som försvaret, och det märks. Inte för att jag kan så mycket om vapen, angrepp osv, men det känns trovärdigt. Jag läser gärna vidare om Amanda Lund!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela