karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Skymf mot deckardrottningen

Publicerad 2017-02-26 15:57:00 i

Ni som följt min blogg vet att jag gillar deckare, och att Agatha Christie är något av min husgud. De senaste par åren har någon kommit på den egendomliga och riktigt dåliga idén att låta en annan författare, Sophie Hannah, skriva böcker om Hercule Poirot. Var det inte precis därför Agatha Christie gjode som hon gjorde i Ridå, Hercule Poirots sista fall, så att ingen skulle kunna återuppväcka honom? Nu har man alltså ändå gjort det, självklart med AC:s anhörigas goda minne. Man kan tycka att de borde ha nog med pengar ändå, med alla filmatiseringar och nyutgåvor av alla de böcker Agatha Christie skrev. Men det räcker tydligen inte. För det kan väl inte finnas någon annan anledning att låta någon skriva två så erbarmligt dåliga böcker som Monogrammorden (som kom för ett par år sedan) och Stängd kista, som kommit nyligen?
 
Eftersom jag är Christienörd och även hållit en del föredrag om henne kände jag ändå att jag fick läsa Monogrammorden när den kom. Den tänker jag dock inte orda om här. Jag minns bara att jag tyckte den var eländigt dålig, men i övrigt har jag förträngt vad den handlade om.
 
Däremot har jag just läst ut uppföljaren, Stängd kista. Och den gör mig inte gladare. Det är möjligt att Hannah är en bra författare när hon skriver under sitt eget alias. Men när hon ska försöka imitera Christie och skriva med Hercule Poirot som huvudperson blir det både pinsamt och tragiskt. Intrigen är rörig, osammanhållen och tämligen obegriplig, och man sitter mest och längtar efter att boken ska ta slut. Boken utspelar sig på Irland 1929. Hercule Poirot och Edward Catchpool (som väl ska föreställa någon slags parallell till Arthur Hastings, men inte komer i närheten av honom) blir inbjudna till godset Lillieoak, som tillhör barnboksförfattaren Athelinda Playford. Hon tillkännager vid middagen första kvällen att hon tänker göra sina två barn arvlösa och ge alla pengar till sin sekreterare. Samma natt blir en person mördad.
 
Efter att ha läst ut boken sitter jag fortfarande och funderar över flera viktiga skeenden. Men varför gjorde hon så? Varför sa han så? Och Agatha Christies underbara sätt att knyta ihop mysteriet och besvara alla frågor man haft, ja, det förstår sig Sophie Hannah inte på att göra. Det här är verkligen en skymf mot Dame Agatha! Vill du läsa om Hercule Poirot, välj ett av originalen i stället. Jag kan föreslå Dolken från Tunis, ABC-morden, Mordet på Orientexpressen och Hercule Poirots jul, för att nämna några av favoriterna. Men det kvittar - vilken som helst av AC:s originalböcker är bättre än det här skräpet varje dag i veckan! Tummen ner!
 
 

Spännande och ganska aktuellt

Publicerad 2017-02-26 15:38:54 i

Ensam kvar av Alexandra Oliva kombinerar två aktuella scenarion. De eviga realityserierna på tv och vår rädsla för en världsomspännande farsot.
 
Zoo är en av tolv deltagare i dokusåpan I mörkret. Den utspelar sig i New Englands skogar, och man ska överleva både fysiska och psykiska utmaningar. Samtidigt slår någon form av pest till i samma område, och gör mardrömmen till verklighet. Detta vet dock inte Zoo, som inte har någon kontakt med civilisationen. De fruktansvärda scener hon möter tror hon är riggade, och hon kämpar på för att bevisa för sig själv och sin man att hon kan klara den här utmaningen.
 
Jag var lite tveksam i början av den här boken, men tycker att man blev mer och mer fast ju längre man läste. Det är intressant att vi som läsare förstår  och vet vad som hänt lång tidigare än vad Zoo förstår det. När hon möter en ensam kille som söker hennes sällskap är hon övertygad om att han är en kameraman som fejkat söker hennes sällskap, och hon är mycket avvaktande mot honom.
 
Slutet känns lagom öppet. Man anar givetvis vad som kommer att hända, men helt säker kan man inte vara. Jag tyckte den här boken var klart läsvärd.
 

Charmiga Arthur Pepper på äventyr

Publicerad 2017-02-24 16:04:12 i

Om Arthur Peppers diskreta charm av Phaedra Patrick sägs på baksidan att den påminner lite om En man som heter Ove. Och det är inte en helt tokig jämförelse. Arthur Pepper bor i Yorktrakten i England. Han är änkling sedan ett år tillbaka, de vuxna barnen har han ingen vidare kontakt med, och det han bryr sig mest om är att göra saker enligt sin vanliga rutin och att hålla liv i sin ormbunke, som han döpt till Frederica.
 
På årsdagen av hustrun Miriams död bestämmer han sig för att gå igenom hennes kvarlämnade ägodelar. Han hittar ett berlockarmband som han inte kan minnas att han någonsin sett Miriam bära. Det verkar vara ett dyrbart armband, och på en av berlockerna hittar han ett telefonnummer inristat. Han ringer numret, och hamnar hos en vänlig indisk läkare. 
 
Det telefonsamtalet blir början till ett helt nytt äventyr för Arthur. För trots att han någonstans stretar emot och bara vill återgå till sina rutiner känner han en längtan efter att få veta vad Miriam dolt för honom. Det leder honom ut på en väg fylld av tigrar, uppätet bagage, fickstölder, vandrarhem, en brudklänningsbutik i Paris, och en hel del annat. Alltihop berättat med en återhållen brittisk charm, som man inte kan låta bli att falla för.
 
Och visst, Arthur och Ove skulle nog ha funnit varandra.
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela