karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Oväntad julklapp; Maeve Binchy-fynd

Publicerad 2017-01-22 10:49:00 i Allmänt,

Japp, jag gillar den irländska författaren Maeve Binchy. Hennes berättelser är lättsamma, lättlästa och lättsmälta, men har nästan alltid någon moralisk fråga instucken i handlingen. De utspelar sig nästan alltid på Irland. Jag har nog de allra flesta böcker som givits ut av Binchy, antingen på svenska eller engelska, så döm om min förvåning när jag strax före jul hittade en ny Binchy, A Few of the Girls. Med tanke på att Maeve Binchy avled för snart fem år sedan, borde det liksom inte komma några nya böcker av henne. Men här har hennes förlagsredaktörer samlat ihop en hel mängd korta berättelser (jag vet inte om jag vill kalla dem noveller) som inte varit publicerade tidigare. Faktiskt hela 41 stycken. Jag tror inte jag läst någon tidigare, så det var en glad överraskning.
 
Det här är Maeve Binchy i god form. Vissa stories är intressantare än andra förstås, men man tar inte fel på vem som är författaren. Jag gissar att en hel del av berättelserna är från hennes tidiga tid som författare, och ska jag vara ärlig gillar jag väl hennes romaner, där personerna får mer tid att utvecklas, bättre. Men Binchy har skrivit en hel del korta berättelser under åren, och jag gillar dem också. Eftersom jag inte alls hade väntata mig några fler berättelser av Binchy kändes det här verkligen som en riktigt oväntad julklapp!
 
 

Mysig berättelse i Ceylonmiljö

Publicerad 2017-01-22 10:33:45 i

Teodlarens hustru avDinah Jefferies är en mysig bok. Det är kanske inte precis Nobelprisklass på den, men den är välskriven och helt okej i sin genre.
 
Det är 1913 och nittonåriga Gwendolyn Hooper stiger av båten på Ceylon, där hon ska möta sin nyblivne make, som driver en teplantage där. Men när hon kommer till plantagen är det inte som hon väntat sig. Laurence är inte den kärleksfulle man hon gift sig med, och livet på teplantagen är inte riktigt vad hon väntat sig. Hon tillbringar mycket tid ensam, med att utforska plantagen, oh hon finner en del saker som gör henne frågande. En gammal brudklänning. En övervuxen, försummad grav. Det ligger hemligheter i luften.
 
När det så i alla fall börhar kännas bättre, och Gwen och Laurence börjar hitta tillbaka till varandra, då är Laurences syster Verity ett problem. Varför tillbringar hon så mycket tid med dem? Varför verkar hon inte vilja ha ett eget liv, med man och barn? Och hur sköter hon egentligen hushållet när Gwen ligger sjuk?
 
Gwen blir gravid, och framtiden ser ljus ut. Men vid själva förlossningen tvingas hon fatta ett livsavgörande beslut. Hur hon än gör kommer någon att drabbas. Hur ska hon välja?
 
Man kan tycka att det som är den här bokens stora dilemma inte är så dramatiskt, men då ska man tänka på att boken utspelar sig för över hundra år sedan, och faktum är att nog ett och annat ögonbryn skulle höjas idag också, om det hände som händer Gwen.
 
Som sagt ovan, en trevlig bok, absolut värd att läsas.
 
 

Svart och våldsam deckare från Skottland

Publicerad 2017-01-22 10:10:01 i

Hälsning från de döda är den första deckaren jag läser av skotske författaren Stuart MacBride. Det är också, enligt presentationen, den första boken i en planerad serie om kommissarie Ash Henderson.
 
Det brukar ibland klagas över att poliser i böcker lever sådana eländiga liv. Bråk med familjen alkoholproblem etc. Tycker man det är jobbigt ska man inte läsa den här boken, för Ash Henderson har ett eländigt liv, major way, kan man säga. Hans ena dotter kidnappades för fem år sedan, hans fru är omgift, han har dålig kontakt med sin andra dotter, han har grava ekonomiska problem... Tja, det verkar inte vara så kul. Men han är besatt av en sak - att fånga den så kallade Födelsedagsfiraren. Han kidnappar flickor strax före deras trettonårsdag, och sedan skickar han födelsedagskort till deras familjer, som visar hur de långsamt torteras till döds. Ja, jag sa att det var en svart bok, eller hur? Inte riktigt det jag brukar läsa i vanliga fall, men den är välskriven, det ska inte förnekas.
 
Ash Hendersons hemlighet är att hans egen kidnappade dotter också är ett av Födelsedagsfirarens offer. Han har hemlighållit att han och hans exfru fått födelsedagskort, eftersom han vet att han skulle bli bortkopplad från fallet om han talade om det.
 
Det är mycket våld och ond bråd död i den här boken, men trots det har den något jag gillar. Jag kan nog tänka mig att läsa mer om Ash Henderson (om han nu lyckas kravla sig tillbaka från det elände författaren lämnar honom i i slutet av boken).
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela