karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Ännu mer fantastiskt med Hebriderna på riktigt

Publicerad 2017-07-16 13:57:59 i Allmänt,

Andra delen av Lewistroligin (eller Svarthusettrilogin) läste jag i början av vår resa, på väg till Skottland. Den heter The Lewis Man (Lewismannen på svenska). Här hittar man liket av en man när man hugger efter torv ute på en torvmosse. Eftersom kroppen just legat i en mosse är den mycket välbevarad, och man tror först att den kan vara riktigt gammal. Men när man hittar en Elvistatuering på den inser man att detta är ett dödsfall i nutid, och det framkommer också att det är ett mord. När man tar DNA-prov på kroppen visar den sig överensstämma med en äldre man på Lewis, Tormod Macdonald. Det är Marsailis far, alltså den kvinna som var Fin Macleods barndomskärlek, och som han åter funnit. Problemet är bara att Tormod alltid hävdat att han inte har några syskon. Och nu lider han av demens, och det är svårt att få något vettigt ur honom. Fin känner att han måste reda ut mysteriet, om inte annat för Marsailis skull.
 
Vi får följa med till Tormods barndom; han växte upp på ett barnhem, och blev senare placerad i en familj. Vi möter också de personer han umgicks med då, och börjar så smått förstå vad som hänt. Men som vanligt är det inte riktigt så enkelt.
 
Det här är ännu en fantastisk bok av Peter May, och den blev ju inte sämre av att jag nu fått se flera av platserna där boken utspelar sig, och har fått känna stämningen. Helt magiskt!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela