karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Australisk thrillerdebut om torka och desperation

Publicerad 2017-05-28 13:26:00 i Allmänt,

Hetta av Jane Harper är en en australisk thrillerdebut som inte alls är så dum.Den utspelar sig i den lilla staden Kiewarra, där torkan gör befolkningen desperata. Så desperata att Luke Hadler skjuter sin fru och sin son för att sedan ta sitt eget liv.  Eller har han verkligen gjort det? Befolkningen är kluven, vissa tror att han har gjort det, andra inte. Hans föräldrar ber hans barndomsvän Aaron Falk att komma på begravningen, och sedan ber de Falk som är polis att undersöka fallet, inofficiellt.
 
Förutom att han vill ta reda på vad det var som egentligen hände, brottas Falk också med sitt eget samvete. För tjugo år sedan lämnade han Kiewarra under brådstörtade omständigheter, och han och Luke har sedan dess burit på en hemnlighet. Nu är han ensam om den.
 
När Falk börjar nysta i dagens mysterium visar det sig ha kopplingar till det som hände för tjugo år sedan. Vad var det som hände då, och vad är det som hänt nu? Kan man bli så desperat att man tar livet av sin egen familj?
 
Upplösningen är minst sagt överraskande, men samtidigt trovärdig. En riktigt bra debut med fina miljöskildringar från Australien.
 
 

Bokhandel efter bageri

Publicerad 2017-05-27 18:06:58 i Allmänt,

Efter att ha skrivit tre böcker om det lilla bageriet på strandpromenaden har nu Jenny Colgan lämnat Cornwall, och begett sig till Skottland, där hennes nya bok Den lilla bokhandeln runt hörnet, utspelar sig. Jag tror det var klokt att börja på en ny serie. Jag gillade bageriböckerna, men det känns som om Colgan mjölkat ut det som går ur den idén.
 
Den här boken handlar om bibliotekarien Nina Redmond, som får sparken från sitt jobb på grund av nedskärningar. Hon vet inte vad hon ska ta sig till nu; att matcha rätt bokj till rätt person är hennes specialitet. 
 
Hon får syn på en annons om en skåpbil som är till salu, och vips finner hon sig stå som ägare till en rullande bokhandel. Men hon får inget parkeringstillstånd i Birmingham där hon bor, och byborna i den skotska by där hon köpte bilen vill att hon ska stanna där.
 
Den ähr boken påminner en del om bageri-serien; det märks att det är samma författare. Men här är det alltså böcker det handlar om. Jag vet inte om allting är så trovärdigt - Nina tar med sig massor av böcker från det bibliotek där hon jobbar, och säljer dem sedan i sin rullande bokhandel. Men min undran är, är de inte biblioteksmärkta? Kan hon verkligen sälja dem som nya, vilket det verkar som hon gör?
 
Men om man bortser från sådant som att det ska vara relaisitskt är det här också en ganska mysig feelgood med en hel del kärleksförvecklingar, men givetvis med ett lyckligt slut till sist. Undras om det här också ska bli en serie? Och undras i så fall om storyn håller för det? Tja, den som lever får se.
 

Om känslor, spänning, vänskap, kärlek och hur väl man känner någon

Publicerad 2017-05-27 17:57:00 i Allmänt,

Utan dina andetag av Karin Aspenström är en ganska tunn bok, 226 sidor. Men jag tycker hon lyckas få in väldigt mycket handling, känslor och överraskningar i boken ändå. Karin Aspenström är för övrigt barnbarn till poeten Werner Aspenström, så hon har ju att brås på...
 
Evelyn och Erik är ett par. Snart ska de gifta sig och skaffa barn, och de ska ha halva föräldraledigheten var. Så är planen. Det perfekta paret i det perfekta förhållandet, tänker Evelyn. Men först ska de göra drömresan till Indien. Det kommer att bli fantastiskt!
 
Men det blir itne så fantastiskt. Det börjar redan på flygplatsen i Mumbai. De är irriterade på varandra, och Erik flyr in bakom sin telefonskärm när Evelyn vill prata. Det var ju inte så här drömresan skulle bli. Så träffar de Wolfman, och han och Erik blir vänner. De bestämmer att de alla tre ska resa tillsammans. Evelyn är tveksam. Det är något med Wolfman som hon inte tycker om.
 
Det här handlar om känslor om ensamhet, tvåsamhet, kärlek och vänskap, och om nya vänner, och hur fort man kan bli vän med någon. Men det finns också mycket spänning och faktiskt ett troligt mord i handlingen.
 
Jag tycker mycket om den här boken, och när jag läst ut den funderar jag en hel del på hur det kommer att gå secdan för Evelyn och Erik. Det brukar vara ett gott tecken.
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela