karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Äntligen tillbaka hos Sofia och Janne i Bangladesh

Publicerad 2017-05-19 07:17:57 i Allmänt,

För fem år sedan debuterade Helena Thorfinn med Innan floden tar oss, om Sofia som jobbar på ambassaden i Bangladesh, och hennes familj. Jag tyckte jättemycket om boken, och har ivrigt väntat på en uppföljare. Nu, fem år senare, kommer Den som går på tigerstigar, och ja, den var värd att vänta på!
 
Sofia och Janne kommer tillbaka till Bangladesh efter en Sverigesemester. Under tiden har ett terrorattentat skett i Dhaka, och livet blir annorlundaq, med säkerhetsvakter, förbud att gå till olika ställen; i stället ska man skjutsas i bil, och mycket annat.
 
Sofia och en amerikansk kollega ger sig ut på en resa för att besöka polisstationer ute i landsbygden, och blir fast i Sunderbans, ett oländigt träskområde med många tigrar. Sofia inser här att livet i Bangladesh kan vara farligt, farligare än hon trott.
 
Det handlar också om bl a hijras, bangladeshiska transpersoner, och deras liv, där de både är accepterade som en folkgrupp, men samtidigt diskriminerade.
 
Den här boken är minst lika bra som den första! Thorfinn skriver med ett flyt, och man läser vidare, girig att få veta mer, veta vad som ska hända. Samtidigt får man lära sig mycket om Bangladesh och hur det är att leva där, både för en svensk, och gför den inhemska befolkningen. Thorfinn har själv jobbat på ambassaden i Dhaka, och det märks att hon kan sin sak.
 
Jag rekommenderar verkligen den här boken, men har du inte läst Innan floden tar oss, läs den först!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela