karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Grebe i högform - åh, vilken bra bok!

Publicerad 2017-11-12 17:01:58 i Allmänt,

För två år sedan skrev jag om Camilla Grebes bok Älskaren från huvudkontoret, och berömde den. Nu kommer Husdjuret, som sägs vara en fristående fortsättning, men i så fall måtte jag ha dåligt minne, för jag minns faktiskt inget från den boken, som går att koppla till den här. Det må vara hur det vill med den saken. Om jag gillade Älskaren... som jag skrev, så älskar jag Husdjuret. Den är sååå bra!
 
Till den lilla sörmländska orten Ormberg kommer ett gäng poliser, som ska ta upp ett så kallat cold case, det ouppklarade mysteriet med en död femårig flicka, som hittades för cirka åtta år sedan, men som hade legat död betydligt längre än så. En av de poliser som fått uppdraget är Malin Brundin, själv uppvuxen i Ormberg, och faktiskt en av de tre ungdomar som hittade kvarlevorna efter den lilla flickan. Ormberg är en ort där alla känner alla, och Malin kommer i kontakt med både släktingar och grannar när polisen undersöker vad som hände då.
 
Två viktiga personer i handlingen är fjortonåriga Jake, som lever med en hemlighet han inte kan avslöja för någon, och Hanne, profileraren som är inkopplad på fallet, men som också lever med en fruktansvärd sanning, som hon itne kan avslöja för någon, fast hon snart måste.
 
Det är omväxlande Malin, Jake och Hanne som för berättelsen framåt, och det här är spännande, välskrivet, angeläget, rörande, fruktansvärt och bara så enormt bra. Grebes språk är vardagligt men ändå rikt, och flyter på. Nästan femhundra sidor känns som ingenting, och jag hade kunnat läsa lika mycket till! Och precis som i förra boken ger Grebe en en ordentlig chock i slutet av boken. I didn't see that coming, men egentligen var det ju självklart!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela