karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Om uppväxten i en speciell familj

Publicerad 2017-10-14 18:24:32 i Allmänt,

Aldrig en av oss är Yvonne De Geers debutbok, men nog är hon skrivvan. Hon är 87 år och har bland annat jobbat på både Aftonbladet och Expressen - hon var Expressens första kvinnliga reporter. Den ähr boken handlar om hennes uppväxt och hur hon, som ettåriga Ejvor Jonsson, blev adopterad av Ingrid och Jakob De Geer. Ejvor Jonsson blev Yvonne De Geer, och kom alltså att växa upp i en adflg familj.
 
Men inte vilken adlig familj som helst, för paret De Geer var verkligen udda adel. De var liberaler, aristokrater, men samtidigt ansåg de att man skulle leva enkelt och inte skryta med sin härkomst. De var båda övertygade antinazister, och var med om att bilda Tisdagsklubben. De hade en intressant bekantskapskrets. Vi får möta Alexandra Kollontaj, Amelie Posse och många andra. De Geer beskriver sina excentriska släktingar - en farbror är den Louis De Geer som skrev Singletonböckerna, som jag gillade mycket i tonåren!
 
Föräldrarna är mån om och stolta över Yvonne, men samtidigt är det någonstans som titeln på boken säger att hon blir aldrig en av dem. Släkten ser inte Yvonne som en fullvärdig De Geer, och när hon vid tio års ålder får veta att hon är adopterad, grubblar hon mycket över detta. När hon så småningom faktiskt kommer att träffa sin biologiska mamma blir mötet inte alls vad hon tänkt sig och drömt om.
 
Jag tycker den här boken ger en underhållande inblick i livet hos människor som inte anser sig vara speciella, men ändå samtidigt beter sig på ett sätt som om de vore det, men också i tiden från 1930 då Yvonne föddes, och fram till dess att hon vid arton års ålder ger sig ut i världen.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela