karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Fascinerande berättelse om en märklig familj

Publicerad 2017-09-03 16:03:10 i Allmänt,

Kidnappningen – en släktberättelse  av Anna Schulze är en roman, och samtidigt en slags dokumentär. En dokumentärroman, kanske? För mycket är sant, men en del måste Schulze ha antagit. Men med hjälp av anteckningar, tidningsartiklar och dagböcker låter hon figurerna på de svartvita släktfotografierna få liv. Farfar Harald, farmor Daisy, faster Gunilla, och inte minst pappa Ragnar.
 
När Anna Schulzes pappa Ragnar är elva år kidnappar hans mamma Daisy honom. Daisy är ekonomiskt utblottad, hon och hennes två barns pappa har stridit om vårdnanden av barnen i flera år, och de flesta av hennes vänner och släktingar har vänt henne ryggen. Allvarligt talat verkar Daisy inte helt frisk. Hon tycker att alla andra vänder sig emot henne, och ingen håller med henne. Men i själva verket beter hon sig oerhört märkligt både mot sina barn, sin exman, sin mor och flera andra personer i hennes närhet.
 
Med två havererade äktenskap bakom sig ser hon kidnappningen av sonen Ragnar och flykten utomlands som ett desperat försök att kunna förhandla. Hon har ju Ragnar. Och med honom som en slags försäkran reser hon runt i Europa under andra halvan av 30-talet. Att Ragnar inte får gå i skola, och att de ibland knappt har någon mat, är inte viktigt. Huvudsaken är att Ragnar hålls borta från sin far. Interpol är inblandade, flera svenska amabassader och Sveriges utrikesminister likaså. Men Daisy, vacker men totalt självupptagen, lyckas alltid dupera männsikor i sin omgivning.
 
Ju längre man läser i den här boken desto mer fascinerad blir man över den här mycket märkliga familjen. Även tidigare och senare generationer verkar vara udda, och leva på ett udda sätt. Men i centrum finns hela tiden Daisy, en kvinna man inte kan låta bli att fascineras av samtidigt som man nästan hatar henne för allt hon gör mot sin familj och sina barn. Jag kan verkligen rekommendera den här boken!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela