karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Vacker skildring av livet i skuggan av kriget

Publicerad 2017-09-06 21:17:00 i Allmänt,

Kvinnorna på slottet av Jessica Shattuck är ännu en berättelse i skuggan av andra världskriget. Det fortsätter ju att komma sådana berättelser. Men jag tycker den här boken är lite annorlunda. Den fokuserar på tre kvinnor, änkor efter tyska motståndsmän. Först Marianne von Lingenfels, som före kriget lever på slottet Burg Lingenfels med sin make och tre barn. När maken Albrecht dödas, kommer på olika vis två andra änkor till slottet med sina barn, och tillsammans lever de tre kvinnorna och deras barn på slottet under kriget, under stora umbäranden, och inte alls på slottsmaner. Vad har de att sätta emot när ryska soldater kommer och kräver mat? Och kommer de att kräva mer än mat av kvinnorna?
 
Men att leva tillsammans är inte lätt. Känner Marianne verkligen Benita och Ania och deras barn? Vet hon alla deras hemligheter? Det visar sig snart att det gör hon ju inte. Men efter kriget måste de ju alla gå vidare, även om det inte är lätt. Och alla väljer de olika vägar.
 
Boken avslutas med några kapitel som utspelar sig i början av 1990-talet, när Marianne är åldrig, men hon kommer tillbaka till slottet från USA där hon annars lever. Jag gillar att man får en inblick i vad som hände långt senare, och hur det gårrt för kvinnorna och deras nu vuxna barn.
 
Det här är en fin skildring av hur livet kan bli - inte alls som man tänkt sig alla gånger, men man får lära sig leva med vad det blev av det.Det här är inte en bok som står på barrikaderna och skriker, men i all stillhet är det en riktigt bra bok!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela