karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Spännande första del i trilogi om amerikansk småstad

Publicerad 2018-04-22 16:25:01 i Allmänt,

Jag är inte säker på om jag läst något av Linwood Barclay förut. Namnet känns bekant, men i så fall minns jag det faktiskt inte. Och för all del, den typen av spänningsromaner som Barclay skriver läser jag rätt många av, och jag lägger inte alla på minnet.
 
Nu har jag i alla fall läst Sveket, som är första delen i den så kallade Promise Falls-trilogin, och den tycker jag mycket om. Jag lär hålla utkik efter de två kommande delanrna i serien också.
 
David Harwood är änkling med en nioårig son.Just när han återvänt till barndomsstaden Promise Falls för att få mer tid med sonen, lägger tidningen han fått jobb på ner. Han är alltså arbetslös, och dessutom bor han och Ethan hemma hos Davids föräldrar. Och utan jobb blir det svårt att skaffa något eget.
 
En dag bresöker David sin kusin Marla. Hon har ett barn hos sig, som hon säger att en ängel lämnat hos henne. David tycker det verkar konstigt, och fårt efter lite forskning fram vems barnet kan vara. När han, Marla och barnet åker dit, hittar de en kvinna i huset - är det Marla som dödat henne och tagit barnet? Marla förlorade nämligen sitt barn vid födseln för en tid sedan, och är ganska obalanserad. Hon har redan försökt ta någon annans barn en gång förr.
 
Samtidigt händer det andra saker i Promise Falls, saker som verkar hänga ihop på ett konstigt sätt. En mängd ekorrar hittas dödade, någon har satt tre skyltdockor i pariserhjulet på en nedstängd nöjespark, och värst av allt, en person blir dödad på det lokala universitetets campus.
 
Det märks att författaren planerat en trilogi, för även om just historien kring Marla och barnet blir utredd, finns det många andra trådar som hänger i luften, och som förstås kommer att komma tillbaka i nästa del. Spännande!
 

Spännande om ett barn som verkar ha mördat sin pappa

Publicerad 2018-04-22 16:14:31 i Allmänt,

När jag var på litteraturkryssning häromsistens fick vi varsin goodiebag, som bland annat innehöll en bok. Jag fick Malin Persson Giolitos Bara ett barn, som har några år på nacken men jag had einte läst den innan så det var kul.
 
Sophia Weber är delägare på en lite advokatbyrå i Stockholm. Hennes privatliv är inget vidare, och hon jobbar alldeles för mycket. Så blir hon utsedd till Alex Anderssons advokat. Alex är sju år, och har vuxit upp i en mycket dysfunktionell familj. Nu sägs Alex ha mördat sin pappa. Han kan givetvis inte straffas för detta, men Sophia vill ändå försöka få kontakt med Alex, vilket visar sig vara lättare sagt än gjort. Alex vill inte tala med någon alls. Han bara säger att han gjorde det för att hjälpa sin mamma. Men det är något som inte stämmer, tycker Sophia. Och trots det hemska som Alex tycks ha gjort kan man verkligen inte låta bli att både tycka om och tycka synd om honom.
 
Den här boken betitlas spänningsroman, och det kanske stämmer, för någon deckare är det inte. Men Persson Giolito skriver bra, och man blir intresserad av de människor hon skriver om. Jag tycker nog nästan bättre om den här boken än om hennes prisade Störst av allt.
 
 

Riktigt spännande och trovärdigt i afrikansk miljö

Publicerad 2018-04-22 16:05:52 i Allmänt,

Johan Ripås är SVT:s Afrikakorre. Kanske inte så konstigt då att han låter sin thriller Skuggmakten utspelas i Afrika, främst handlar det om Kenya, Rwanda och Burundi. Och det märks att Ripås kan sin miljö.Dessutom är han duktig på spänning.
 
Samma dag som journalisten Johns mamma dör hamnar han av en slump i en kyrka. Där finns en döende kvinna, som ger ett usb-minne till John, och ber honom ge minnet till en kenyansk kvinna vid namn Stella Mwangi. Jag vet, det låter spektakulärt och lite overkligt. Men Ripås lyckas få det att bli trovärdigt och jag mer eller mindre sträckläser den här boken, där vi följer John på hans resa till Afrika, som minsann blir både spännande och väldigt farlig. Vem kan han egentligen lita på?
 
Jag gillar verkligen den här boken, men ska inte berätta alltför mycket om den. Läs den själv i stället; det är den värd!
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela