karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Med askan i väskan på väg till Medelhavet

Publicerad 2018-01-13 16:46:34 i Allmänt,

Med askan i väskan sorterar på biblioteket som en memoarbok, och ja, det är det ju förstås. Men en ganska annorlunda sådan. Författaren, Jelle Brandt Corstius, är holländare, och varje sommar brukade han och hans far göra en gemensam cykeltur. Nu är fadern död, och Jelle får för sig att han ska cykla till Medelhavet med sin fars aska, som han ska strö där. Han är inte särdeles vältränad, och de första dagarna blir plågsamma, men så småningom kommer han in i tempot, och under cykelturen, 162 mil, funderar han över sin far och deras relation.
 
Fadern, Hugo Brandt Corstius var känd skribent, språkvirtous, och ansåg sig dessutom ha uppfunnit diverse saker. De frågor han inte ville svara på besvarades med "Pirelli". Ju mer man läser om honom desto märkligare verkar han ha varit. Men det är roligt att följa sonens funderingar och minnesbilder, och dessutom strapatserna på vägen söderut.
 
Det är absurd humor, det är svärta och det är minnesvärt. Det här är en sådan där lite pärla till bok som man stöter på ibland, och som man inte riktigt kan förklara varför man tycker så bra om. Men det gör man.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela