karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Om afghanska kvinnors situation

Publicerad 2018-07-29 22:16:00 i Allmänt,

Pärlan som sprängde sitt skal av Nadia Hashimi är en fascinerande bok om en värld som i alla fall jag inte kunde mycket om, och som känns väldigt avlägsen.
 
Rahima lever med sin familj i Afghanistan. Hon har fyra systrar, och hennes papa är drogberoende. Som flickor får de inte vistats ute utan en manlig släkting. Då gör man som man tydligen gjorde i Afghanistan på den här tiden (tidigt 1900-tal), man låter en av systrarna, i det här fallet Rahima, bli en så kallad bacha posh. Det betyder atthon kläs till pojke och får ta ansvar för sina systrar. Hon upplever en frihet hon aldrig haft förr. Men plötsligt gifts Rahima och hennes två äldre systrar bort, och endast tretton år gammal blir hon fjärde hustru till den mäktige Abdul Khaliq. Hennes liv blir åter instängt.
 
Parallellet med berättelsen om Rahima och hennes familj får vi berättelsen om Shekiba, en äldre släkting till henne, som också levde ett annorlunda liv.
 
Det här är en fascinernade, vacker och samtidigt lite skrämmande bok om att inte få bestämma över sitt eget liv. Den utspelar sig för ungefär hundra år sedan, men jag inser att i delar av världen finns det säkert kvinnor som inte har mer frihet än Rahima. Jag rekommenderar läsning!
 

Irländsk tegelsten från vaggan till graven

Publicerad 2018-07-29 22:08:00 i Allmänt,

Hjärtats osynliga raseri av John Boyne är en riktigt, riktigt bra bok. Den startar 1945 med att gravida sextonåringen Catherine Goggin slängs ut från kyrkan, förskjuts av familjen och flyttar från den lilla irländska byn till Dublin. Hon är nämligen gravid, och vägrar berätta vem pappan är.
 
Catherine föder sonen Cyril, och adopterar bort honom. Boken är hans berättelse. Med sjuårsintervall får vi följa Cyrils liv. Hans adoptivföräldrar är ett mycket mräkligt par. Han hamnar på internatskola och där möter han Julian, som kommer att finnas med i hans liv länge, och också påverka det. Han tänker mycket på sex, men han tänker på pojkar, och det får man inte göra på Irland. Han flyttar sedermera till såväl Amsterdam som New York. Det finns förstås luckor i berättelsen eftersom vi gör ett nedslag vart sjunde år, men det är inga problem, för vi får också tillbakablickar.
 
Det här är en sådan där bok som jag verkligen älskar, en bok där människan står i centrum, och man får följa en (eller flera) person(er) genom livet, och uppleva allt de upplever. Det sämsta med böcker som denna är att man känner sig vilsen och övergiven när de tar slut...
 

Rolig och varmhjärtad pensionärsfeelgood

Publicerad 2018-07-22 17:10:03 i Allmänt,

De senaste åren har jag läst några böcker som jag skulle kunna kategorisera i samma grupp. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann är en. En sista semester är en annan, och den bok jag läst nu, Damen som köpte en buss och bara drog är en tredje. Alla handlar de om äldre personer som inte är nöjda med tillvaron och drar sin väg. Ett slags pensionärs-road movie, kanske man kan säga. Jag gillar alla tre böckerna men kanske mest En sista semester, som jag ser fram emot att se som film.
 
Men Damen som... är inte heller dum. Irländska Evie Gallagher har flyttat in på ett äldreboende efter att hon blivit änka och fyllt 75, därtill övertalad av sonen Brendan. Men Evie trivs inte alls, och bestämmer sig för att göra något annat med sitt liv. Hon köper en husbil - inte en buss, så jag förstår inte alls titeln - och drar ut på äventyr genom Frankrike. Hon är med om mycket, och träffar många nya människor. Men sonen Brendan och hans fru Maura är inte alls imponerade när de får veta vad Evie hittat på. de ger sig ut på jakt efter Evie för att ta med henne hem till Irland, bara vägleda av sporadiska sms från en lycklig Evie, som inte alls vet att de kommer efter henne.
 
Så småningom träffas de, och ja, givetvis är det här hyfsat förutsägbart, men det finns både några mindre överraskningar och lite svärta med i boken. Och mycket humor. Evie verkar vara en härlig krutgumma, som jag gärna skulle bekanta mig med. Det är en mysig bok att läsa.
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela