karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Spännande i amerikansk småstad

Publicerad 2018-03-18 14:41:07 i Allmänt,

Rökridå av Krysten Ritter är ytterligare en psykologisk spänningsroman, och den är inte alls oäven. Krysten Ritter är skådespelare och manusförfattare, och det här är hennes skönlitterära debut.
 
Abby Williams är uppvuxen i småstaden Barrens i Indiana. Det är tio år sedan hon lämnade staden, för att aldrig mer återvända, trodde hon. Nu vänder hon åter i jobbet. Hon är miljörättsjurist, och i Barrens finns ett företag som hon och hennes kollegor behöver undersöka. Men företaget är starkt involverat i allt som händer i Barrens, och det är inte lätt att hitta människor som vill prata om det. Dessutom hittar Abby kopplingar till något som hände för tio år sedan, då en av tonårstjejerna försvann spårlöst. Och inte nog med det, det finns värre hemligheter i Barrens. Men det finns människor som är beredda att göra allt för att ingen ska komma detta på spåren. 
 
Det är som sagt inte alls en pjåkig debut. Man märker att Ritter är van att skriva, även om hon inte skrivit böcker förut. Jag kan absolut tänka mig att läsa henne igen.
 

Härlig annorlunda ordbok

Publicerad 2018-03-18 14:24:34 i Allmänt,

Till julklapp fick jag boken O som i ordbok. Ja, jag fick den faktiskt av både sonen och kompisen, vilket väl visar att det var helt rätt julklapp till mig. Jag bytte dock den ena. Nog för att det är en jättebra bok, men jag behöver ju inte två av den...
 
I reklamen för den här boken sägs "Språktidningens jubileumsordbok innehåller 2 563 ovanliga, oborstade och omistliga ord. Det är dialektord, slangord, fula ord och riktigt gamla ord. En ordskatt att inspireras av och skratta igenkännande åt."
 
Det är verkligen väldigt olika ord. Vissa har jag aldrig hört förr, andra använder jag så gott som dagligen, och så finns det allt däremellan. Gammalt, nytt, dialektalt, finlandismer, slang - ja, allt möjligt. Med bara drygt 2 500 uppslagsord är den ju inte på något sätt komplett, och den gör inte heller anspråk på att vara det. Men den är rolig att läsa, och det är ju det viktiga.
 
Det här är ju inte en bok man sträckläser. Jag har haft den liggande bredvid sängen i nästan tre månader och så har jag läst några sidor varje kväll. Det lämpar den sig utmärkt för! Rekommenderas för den som liksom jag är en ordnörd!
 

Psykologisk spänning i Cornwall

Publicerad 2018-03-18 14:17:41 i Allmänt,

Svallvågor är en psykologisk spänningsroman står det på omslaget, och det håller jag med om. Förfvattaren heter Amanda Jennings och det här är det första jag läser av henne. Det är riktigt bra!
 
Bella åker till sitt barndomshem för att begrava sin mamma. Hennes pappa verkar vilja säga henne något viktigt men innan han kan få fram det är han också död. Han lämnar ett brev efter sig, vars innehåll vänder upp och ner på Bellas liv. Allt hon vetat om sig själv är en lögn. Hennes föräldrar är inte hennes föräldrar.
 
Hon flyr från sin dominanta och överbeskyddande man, och tar sig till Cornwall, för att försöka utforska vem hon egentligen är och för att få svar på alla frågor. Hon får kontakt med sin barndom och med de personer som då betydde något för henne, och hon börjar förstå varför den person hon hittills kallat för sin mamma betett sig som hon gjort under alla år. Under tiden försöker Bellas man förmå henne att återvända hem, så att han kan ta hand om henne, precis som han alltid gjort. Men Bella håller på att upptäcka sig själv, och hittar en helt annan person än den hon varit.
 
Jag tycker som sagt om den här boken. Den är spännande och intressant, och man sträckläser för att få veta hur det ska gå.
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela