karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Spännande men ändå något som stör

Publicerad 2018-10-28 15:36:56 i Allmänt,

Utvald av Sarah Stovell är en sådan där bok som jag inte riktigt vet vad jag tycker om. Den är spännande, visst, men jag retar mig emellanåt på personerna och deras beteende. Den hör till den stora mängd böcker på senare år som hänvisar till Gone Girl när man ska beskriva den. Och tja, kanske. Men medan några sådana böcker varit lika bra eller till och med bättre än Gone Girl, är det tyvärr många som inte lever upp till den. Det här tycker jag nog är en sådan.
 
Den här boken har två huvudpersoner, som turas om att berätta sin version av handlingen. Ibland skiljer det sig åt ganska rejält, och man får fundera på vems berättelse som är den sanna. Det är inte meningen att man ska förstä det med en gång, och det dröjer mycket riktigt tills man inser vad som är sant.
 
Bo Luxton är en framgångsrik författare, har man och två döttrar, och ett vackert hem i Lake District. Hon håller emellanåt i skrivarkurser. På en sådan får hon kontakt med en av eleverna, den unga Alice Dark. Det klickar omedelbart mellan dem, och vi får följa deras mejl, sms och telefonsamtal. Men som sagt, en av dem talar inte sanning.
 
Insprängt får vi också veta att en av dem senare sitter i ett kvinnofängelse. Vem är det som gjort något, och vad har hon gjort? Ja, det visar sig.
 
Det är skickligt gjort, men som sagt, jag irriterar mig lite på huvudpersonerna. Jag är inte säker på at tjag kommer att läsa fler böcker av den här författaren.
 

Deckare av syskonparet Grebe/Träff som ger mersmak

Publicerad 2018-10-28 15:26:22 i Allmänt,

När jag körde långt för några veckor sedan tog jag ju upp det här med ljudbok igen. Då började jag lyssna på en andra ljudbok under resan som jag inte hann lyssna klart på. Då var jag ju såklart tvungen att lyssna på den på mina jobbresor. Jag har sagt förut att det är lite för korta resor för att det ska funka med ljudböcker, men jag upptäckte att det faktiskt inte var så dumt. Lyssnar man båda vägarna har man handlingen tillräckligt nära i huvudet för att det ska gå, även om det är kort.
 
Den boken som jag nu lyssnat färdigt på är av systrarna Camilla Grebe och Åsa Träff och heter Eld och djupa vatten. Jag har faktiskt inte läst någon av systrarnas böcker om Siri Bergman. Men jag gillade den här boken mycket. Den påminde mig lite om Carin Gerhardsens Hammarbyserie.
 
Två familjehemsplacerade syskon försvinner med några veckors mellanrum. Kan det vara deras mamma som tagit dem? Hon är ett sorgligt fall, men är själv helt övertygad om att samhället gaddat sig samman i en konspiration mot henne.
 
Men så dyker det upp bilder på nätet av först det ena barnet, sedan båda. En kvinna finns också med, men den kvinnan hittas död. Är barnen också döda?
 
Jag tyckte som sagt mycket om den här boken, och har faktiskt börjat lyssna på en ny bok av samma författarpar. Den kommer visserligen före denna i serien, men det spelar nog inte så himla stor roll.
 

Rått, blodigt men spännande

Publicerad 2018-10-24 08:46:49 i Allmänt,

Chris Carters Nattjägaren är nog egentligen lite för rå och blodig för min del, och det är ingen spoiler, för det förstår man redan när man läser baksidestexten. Ändå var det något som lockade mig med den, och jag förnekar inte att den var spännande. Huvudperson är kriminalinspektör Robert Hunter, och detta är tydligen tredje romanen om honom. Kanske borde man läst de andra två först? Fast jag tror inte att det spelar så stor roll, och jag är inte ens säker på att jag kommer att läsa dem. Så viktigt känns det inte.
 
En kvinnokropp hittas på en slaktbänk i en slaktbutik. Hon är död. Kroppen verkar oskadd, men både hennes slida och hennes mun är hopsydda. Och när hon ska obduceras sker en obehaglig överraskning som ingen räknat med. 
 
Robert Hunter är seriemördarexpert, och han får snart det här fallet på sitt bord, speciellt när en andra kvinna hittas, också hon hopsydd.
 
Det här är verkligen en ganska ruggig historia, men visst är den olidligt spännande emellanåt. Jag ångrar inte att jag läste den, men är alltså inte säker på att jag kommer att läsa fler böcker i serien. Lite väl våldsamt och otäckt för min del, tror jag.
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela