karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Spänningsroman med kvalitet, men vem är Forsete?

Publicerad 2018-09-30 13:11:00 i Allmänt,

Din vän Forsete av Christina Erikson verkar lovande till att börja med. Och den är spännande, bra uppbyggd, och har den sympatiske kommissarie Elias Svensson i huvudrollen. Författaren har givit honom en egenhet jag aldrig sett i någon annan bok - han är besatt av skoputsning. Han putsar sina skor noga varje kväll inför nästa morgon, oavsett vad klockan är. Så har han också poliskårens mest välputsade skor...
 
Två kvinnor har blivit brutalt mördade. Elias Svensson tror att det handlar om en psykopat, och vänder sig till författaren Cornelia Lind, som skrivit en bok om just hur det är att leva med en psykopat. Hon har egna erfarenheter - hennes före detta lämnar henne fortfarande inte ifred. Hon kan hjälpa polisen, men samtidigt försätter det henne i fara.
 
Samtidigt finns någon som kallar sig Forsete där ute. Vill Forsete hjälpa polisen, eller är det precis tvärtom? Det är länge oklart, och jag tänker att allt det där reder upp sig i slutet. Men Forsete är fortfarande bara en skugga när boken slutar, och det stör mig lite. Är det jag som är korkad, som inte förstår vem som är Forsete, eller får vi faktistk inte veta det alls? Det stör mitt helhetsintryck av den här boken, som jag annars verkligen gillar.
 
 
 
 

Helen Grace för femte gången

Publicerad 2018-09-30 13:00:36 i Allmänt,

Nu i ro slumra in är M JH Arlidges femte deckare med Helen Grace i huvudrollen. Jag har gillat dem från början. De är en stunds underhållning med mycket action, riktiga bladvändare. Fast med nummer tre i serien tyckte jag de började bli lite för lika varandra. Fyran hade något nytt, men nu, med femte delen, får jag samma känsla som med trean. Böckerna är verklige skrivna efter samma mall. Flera personer mördas. Helen Grace får en känsla. Journalisten Emilia Garanta är ohederlig och ställer till det för Helen Grace, som har ett komplicerat privatliv.
 
I den här boken hittas det första offret strypt på en ökänd sexklubb. När Helen Grace får veta vem offret är, mår hon riktigt dåligt, eftersom hon känner honom, men det kan hon inte tala om. Han är en del av hennes mörka och hemliga privatliv.
 
Samtidigt kämpar två av Helens underlydande om rollen som hennes förtrogna i jobbet. Och Helens chef och hon börjar tala med varandra - men det kanske inte var så lyckat?
 
Jag tyckte i och för sig att även den här boken var hyfsad, men det var nog den sämsta hittills i serien. Jag f¨år väl ge nästa en chans också, innan jag bestämmer mig för att dissa dem.
 

Landskronadeckare med sympatisk hjältinna

Publicerad 2018-09-30 12:51:00 i Allmänt,

Ögonvittnet av Anna Bågstam är en deckare som utspelar sig i och kring Landskrona. Huvudperson är Harriet Vesterberg, och jag tycker om Harriet. Hon är ganska vanlig. Hon är inte alkoholiserad och eländig, men hon är heller inte elegant med sylvassa klackar och designkläder. Hon är som sagt vanlig, och gör en del misstag som vi andra. Och hon är inte polis, utan civil utredare, vilket får en del kollegor att titta misstänksamt på henne.

Harriet har just flyttat in hos sin pappa i lilla Lerviken, och fått ett nytt jobb hos poliseni Landskrona när boken börjar. Då hittas en kvinna brutalt mördad, och med ögonlocken upptejpade, som om hon inte får blunda.

Eftersom Harriet inte är polis, får hon inte riktigt gehör för sina tankar hos kollegorna. Hon bestämmer sig för att gå sin egen väg, och för att följa de spår hon tror på. Men var det så klokt? Hon inser snart att mördaren kanske finns i en ganska liten krets personer, där hon känner flera stycken.

Det här en helt okej deckare, varken bättre eller sämre än många andra. Det som lyfter den en bit över andra liknande deckare är just att Harriet är en sympatisk och rolig person, som man omedelbart tycker om. Jag kan absolut tänka mig att läsa mer om Harriet Vesterberg. Och det lär jag få göra, för cliffhangern i slutet av den här boken är nog den tydligaste jag sett.

 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela