karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Intressant skildring av judiska familjers flykt till Kuba under andra världskriget

Publicerad 2017-10-21 17:34:00 i Allmänt,

Den tyska flickan av Armando Lucas Correa är en av oändligt många böcker om andra världskriget. Det finns säkert de som inte är särskilt bra, men några av mina favoritböcker går in i den kategorin, t ex Den osynliga bron av Julie Orringer och Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson.
 
Den tyska flickan kanske inte hamnar fullt så högt på min lista, men den är absolut läsvärd. Den bygger på verkliga händelser, och handlar om några judiska familjer som inte kan stanna i Tyskland men som lyckats få visum till Kuba, och biljett till lyxkryssaren M/S St Louis. Ja, i själva verket var det över 900 personer som åkte med denna båt, men vi får framför allt läöra känna familjerna Rosenthal och Martin. Hannah Rosenthal och Leo Martin är båda tolv år och bästa vänner. De sluter en pakt att de ska möta framtiden tillsammans. Leo reser med sin far och Hannah med båda sina föräldrar. Men under färden mot räddningen sprider sig ryktet att Kuba dragit in deras visum, och att de inte alls är välkomna dit. Efter förhandlingar släpps några få personer i land, bland dem Hannah och hennes mamma, eftersom de har "riktiga" visum, till skillnad från de flesta andra.
 
Hannahs mamma, gravid med Hannahs lillebror, vill inte lämna sin make ombord. De har komm8it överens om att inte skiljas, men hur det nu blir skils de åt, precis som Hannah och Leo. Hannahs mamma kommer aldrig att finna sig tillrätta på Kuba.
 
Historien skildrar dels Hannah och hennes uppväxt på Kuba, dels en sentida ättling till Hannah, en flicka som heter Anna. Hon förlorar också sin pappa, i 9/11- katastrofen. Hon får så småningom kontakt med Hannah, och Anna och hennes mamma reser till Kuba för att träffa den nu åldriga Hannah.
 
Det finns en hel del paralleller mellan Annas och Hannahs liv, även om det skiljer ca 70 år mellan dem, och en vuxit upp i New York och den andra på Kuba.
 
Jag tycker mycket om den här boken. Jag visste inte alls om att judar försökte fly till Kuba, och inte heller att de nekades att gå i land där. Det är intressant med en bok som bygger på verkligheten, men främst är ju detta en roman, och en riktigt läsvärd sådan!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela