karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Lönnaeus levererar igen

Publicerad 2018-10-17 09:55:02 i Allmänt,

Tiggarens hand är Olle Lönnaeus tredje deckare om polisen Jonny Lilja och hans kollegor i Malmö. Egentligen borde jag inte gilla den här boken. Jag gillar inte böcker där poliser har svårt att hålla sig på rätt sida av lagen. Jag gillar inte böcker om knarkmaffior, gängbråk och liknande. Den här boken innehåller båda och. Eller, nja, i just den här boken håller sig väl Jonny Lilja på rätt sida om lagen, men bara nätt och jämnt, och han har defintivt inte gjort det i alla böcker. Men ändå - jag gillar Jonny Lilja-böckerna högt och rent. Det är något med Lönnaeus sätt att skriva som gör att jag kan förlåta det där andra. Och även om det är gängbråk och narkotika så är det någonstans inte huvudsaken i de här böckerna. Jag skulle inte kalla dem "noir", en beteckning som brukar göra att jag inte gillar deckare.
 
I den här boken blir hemlösa romer mördade. Jonny och hans kollegor har svårt att hitta ett samband mellan morden, och ändå borde de ju hänga ihop. Det förekommer också bilbränder, och en ung kille från Rosengård försvinner spårlöst.
 
Olle Lönnaeus är en av många svenska deckarförfattare som jag tycker är lite underskattad. Han är betydligt bättre än de populära Mari Jungstedt och Anna Jansson, tycker jag. Han känns trovärdigare.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela