karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Vacker och sorglig berättelse med verklighetsbakgrund

Publicerad 2019-01-10 11:44:10 i Allmänt,

Innan ni tog oss av Lisa Wingate är en roman som bygger på verkliga händelser, hur hemskt det än kan verka. Under 30 år i början och mitten av 1900-talet kidnappade amerikanska Georgia Tann barn från fattiga föräldrar och sålde dem till barnlösa par. Det var både rika och kända personer som fick adoptivbarn genom Georgia Tann innan hon avslöjades.
 
Berättelsen tar sin början 1939 då tolvåriga Rill Foss och hennes fyra yngre syskon kidnappas från sin föräldrars flodbåt när föräldrarna är på sjukhuset. De förs till ett barnhem, men tror att de snart kommer att återbördas med sina föräldrar. Det händer dock inte, och vardagen på barnhemmet är så mycket hemskare än den fattiga men kärleksfulla tillvaro de tidigare haft med sina föräldrar.
 
Parallellt får vi i nutid lära känna åklagaren Avery Stafford, som börjar nysta i sin familjehistoria, och upptäcker saker hon inte haft en aning om. Hon hittar snart information om Georgia Tanns verksamhet, men historien har dessutom anknytning till hennes familj.
 
Den här boken är gripande, vacker, sorglig, medryckande och verkligen läsvärd! Det är svårt att tänka sig att Georgia Tann kunde hålla på med sin verksamhet i trettio år innan hon blev avslöjad.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela