karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Sjätte boken om polisen Douglas Palm i Malmö

Publicerad 2021-05-30 12:44:04 i Allmänt,

Den ovillige mördaren är den sjätte fristående delen i Set Mattssons deckarserie om polisen Douglas Palm i Malmö. De tre första böckerna utspelade sig på 40-talet, de tre följande, inklusive denna, på 50-talet. Jag har tyckt mycket om allihop. Douglas Palm är en trevlig bekantskap, även om han för det mesta tycker att livet är ganska tungt. Och Malmömiljöerna är alltid fint och säkert korrekt skildrade. Jag reagerar på att alla röker väldigt mycket och ofta, även på restauranger och arbetsplatser, men så var det säkert då.
 
Den här boken utspelar sig i Malmö, men också i Budapest. Där möter vi studenten Lajos Varga och även svenske journalisten Torsten Jonnervik, som förekommit tidigare i Mattssons böcker. Året är 1956, det året då det blev revolt i Ungern, och då sovjetiska trupper går in i Ungern och slår ner demontranterna. Lajos Varga är en av dem som överlever, och på flykt hamnar han i Malmö. Där stöter han på den man han tror är skyldig till att ha fört bort Vargas ungdomskärlek Rebeka och troligen dödat henne.
 
Douglas Palm och hans kollegor leter efter en försvunnen yngling, och sås småningom efter en eller kanske flera mördare.
 
Jag brukar verkligen gilla Set Mattsson, och det här är inte dåligt, men jag kanske inte är riktigt lika förtjust i den här boken som i de tidigare i serien. Det är lite för mycket Ungern och lite för lite Sverige, kanske. Men som sagt, Mattsson gör aldrig ett dåligt jobb, och för den som följt Douglas Palm tidigare är det såklart värt att läsa den här boken också.
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela