karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Gripande, sorgligt och roligt på en gång

Publicerad 2015-05-31 11:17:00 i

Ett år med Freja av Saira Shah handlar om Anna och Tbias och deras dotter Freja. Det börjar med att Freja föds, något som skulle bli den lyckligastedagen i deras liv - trodde de. Men Freja föds med svåra hjärnskador, och inget blir som de tänkt sig. De hade planerat att flytta till Provence och leva ett idylliskt liv där. Men kan man flytta utomlands med ett svårt handikappat barn, frågar sig Anna och Tobias.
 
Till sist flyttar de i alla fall, men inte till Provence, utan till Languedoc, som är lite billigare att bo i. Men vardagen ser inte riktigt ut som de hoppats. Möss och råttor i huset, läckande tak, en virrig tjej som sett efter huset medan det var till salu, som helt sonika stannar kvar, Frejas krampanfall... Det är inte lätt. Anna kämpar på samtidigt som hon lagar mat, konserverar, kokar in, skördar och planerar för att starta restaurnag och kockskola. Tobias kompnerar filmmusik, och han går bara djupare in  i jobbet, och verkar inte ens märka att Anna håller på att klappa ihop. Så dyker Annas mamma upp. Och Kerim, som är en nyttig vän, och hjälper dem mycket på gården. Men vad är det för mystiskt med Kerin, som han inte vill berätta?
 
Vi får följa familjen under Frejas första år, i med- och motgångar. En gripande, stundtals rolig, stundtals sorglig bok, som får en att vara oändligt tacksam över friska barn. Saira Shah har själv en gravt handikappad dotter, och hon säger att skrivandet av boken fungerade som en sorts terapi för henne.
 
Det är inte den bästa bok jag läst, men visst är den läsvärd, och skildringarna av den franska miljön är fina, liksomhur man får följa  den sakta framväxande kärleken till ett barn som man först i desperation funderat på att lämna bort...
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela