karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Annorlunda men väldigt gripande och bra bok av Clare Mackintosh

Publicerad 2020-07-29 17:22:33 i Allmänt,

Jag har läst tre spänningsromaner av Clare Mackintosh; Jag lät dig gå; Jag ser dig och Låt mig vara. Nu har jag läst hennes senaste bok När allt är över. Det var inte alls vad jag förväntade mig, utan gnska annorlunda från hennes tidigare böcker. Detta är ingen deckare eller spänningsroman, men spännande är den ändå, och frågan är om den inte är ännu bättre än de tidigare, som jag ändå tyckte mycket om. Den här boken handlar om ett etiskt och moraliskt dilemma som man kan ställas inför.
 
Max och Pip har ett fantastiskt äktenskap, och när sonen Dylan föds är lyckan fullständig. Men när Dylan är två år konstateras att han har en aggressiv form av cancer. Han får behandling, men efter en tid konstaterar läkarna att han fått svåra hjärnskador och att han inte kommer att leva länge. Man kan sätta in mer behandling, men det handlar ändå om en kort tid. 
 
Nu börjar Max leta alternativa behandlingar, och hittar en möjlighet i USA. Det kommer att kosta mycket, och det kommer att bli jobbigt för Dylan, men Max vill ge honom chansen. Pip däremot tror att det blir för jobbigt för Dylan, och vill hellre låta honom somna in värdigt. Även med behandlingen i USA handlar det om att ge Dylan en tid till - att bota honom är knappast möjligt. Men Max lever på hoppet. Eftersom föräldrarna inte är överens måste saken avgöras i domstol, och många experter får avge omdömen.
 
Efter ungefär halva boken får vi så följa Max och Pip i vartannat kapitel. De berättar två olika versioner. I Pips version beslutar domstoeln att Dylan inte ska få behandlingen, i Max version får han den. Sedan får man följa vad som händer i respektiver version. 
 
Jag gillar att inget är svart eller vitt. Både Max och Pip tvekar ibland om de gjort rätt eller inte, och ingen person är rent ond eller god, utan det är precis så svårt för dem som man kan föreställa sig.
 
Jag tyckte det här var en både gripande och intressant bok. När jag dessutom läser att Mackintosh och hennes man varit i just den situationen att de måste bestämma om deras svårt sjuke son skulle få livsuppehållande behandling eller inte, får jag ännu me respekt för den här boken, eftersom författaren själv varit där.
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela