karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Om hur syditalienska barn sattes på barntåg norrut under efterkrigstiden

Publicerad 2021-10-26 17:09:00 i Allmänt,

Hoppets tåg av italienska Viola Ardone är en ganska stillsam men trevlig bok.
 
Det är efterkrigstid i södra Italien, och många familjer kämpar för att kunna sätta mat på bordet. Många är hungriga, barnen går utan skor och i trasiga kläder och livet är svårt. Då kommer ett erbjudande till familjerna - deras barn kan få åka till Norditalien, där familjer som har det bättre ställt kommer att ta hand om dem under en period. De kommer att åka tåg, och det är det kommunisitiska partiet som anordnat resan. Många, flera tusen barn sätts på tåget. Amerigo är bara sju år, men hans mamma är ensamstående och har det svårt, så han får åka. Rykten går hos barnen som får åka, att de kommer att skickas till Ryssland, att de kommer att få sina händer avhuggna, och mycket annat. Men de hamnar verkligen hos välmenande familjer i Norditalien. Amerigo hamnar hos ensamstående kvinnan Derna, men får också en familj hos hennes syster. Här finns mat, kläder och skor, och han får till och med en egen fiol.
 
Så kommer dagen då Amerigo ska åka tillbaka till Neapel. Hans mamma är fortfarande fattig, och Amerigo längtar tillbaka till Norditalien. En del barn har faktiskt valt att stanna hos sina nya familjer. Amerigo bestämmer sig för att rymma.
 
Som vuxen kommer han tillbaka till Neapel, och han konfronteras med sin barndom, en konfrontation han troligen hade behövt tidigare.
 
Det här är en bok utan stora åthävor, men den är riktigt bra. Det är mycket känslor, och man funderar en hel del när man läser den. Jag kände inte till barntågen i Italien, men de har uppenbarligen funnits. Vilken ångest det måste varit för föräldrarna som kände sig tvingade att skicka sina barn till en i och för sig bättre tillvaro, men utan att vara säkra på att de någonsin skulle få se dem igen.
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela