Svensk feelgood med indisk touch
För några år sedan när jag bilpendlade långt varje dag, lyssnade jag mycket på ljudböcker. Då lyssnade jag på Mikael Bergstrands första bok om Göran Borg och hans indiske vän Yogi. Den heter Delhis vackraste händer. Uppföjaren Dimma över Darjeeling utspelar sig liksom den första boken huvudsakligen i Indien. När jag nu läser den tredje boken i serien, Gurun i Pomonadalen, är miljön mestadels Österlen, och en hel del miljöer känns bekanta, eftersom jag bor på gränsen mot Österlen.
Yogi har kommit för att hälsa på sin vän Göran, eller mr Gora, som Yogi kallar honom. Göran är arbetslös, ganska deppig, och lever inget bra liv. Hans kärlek Karin verkar inte heller vilja veta av honom. Både hans exhustru och hans mamma har däremot träffat mitt i prick med framgångsrika män. Inte undra på att Göran känner sig misslyckad. Men då träder alltså Yogi in i bilden. Yogi har alltid en förmåga att lyfta och muntra upp Göran. Nu får han idén att Göran ska bli hans agent i Sverige, och sälja indiska textilier. Det visar sig förstås att Yogi är betydligt bättre på att kränga sidenslipsar och pashminasjalar än vad Göran är.
Göran blir av mammans nye man erbjuden att se efter dennes sommarhus på Österlen mot att han klipper gräset där. Eftersom Göran inte har något annat för sig accepterar han, om än med viss tvekan. När Yogi dyker upp förvandlas sommarhuset (som snarast är en grosshandlarvilla) till något helt annat. Vi möter en romsk dragspelerska, en städerska vars skånska är omöjlig att förstå, en avdankad hippie, en crepebagare, och många andra, som allihop dras som magneter till Göran och Yogi. Ja, kanske främst till Yogi då, ska erkännas, men Göran åker liksom med på köpet.
Jag tycker de här böckerna är roliga. Jag tror inte att man ska läsa dem för tätt, för de påminner i sin humor en del om varandra. Ett par år emellan är nog bra. Men det är lite lagom lättsam humor, en drift med våra fördomar, och en hel del om Indien som i alla fall inte jag kunde (Bergstrand bodde i Indien under ett antal år, och det märks).
