karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Jungstedt kör i samma hjulspår som alltid

Publicerad 2018-06-20 19:40:00 i Allmänt,

För två år sedan skrev jag om Mari Jungstedts  Det andra ansiktet att den var lättläst, lättuggad och möjligen lättkräkt. Ungefär samma sak säger jag om årets Mari Jungstedt; Ett mörker mitt ibland oss
 
Alltså, det är inget större fel på Jungstedts deckare, men de är väldigt mycket stöpta i samma form, och man börjar tröttna på att huvudpersonerna inte verkar få någon ordning på sina privatliv. Jag  läser dem som en stunds förströelse, men de är ganska kvickt glömda igen. Jag vill också, trots allt, se hur det går för huvudpersonerna.
 
I den här boken försvinner en populär Gotlandskrögare, och några dagar senare hittas han mördad, helt sönderslagen och med munkavle. När så ytterligare en person hittas mördad på ett liknande sätt, blir det en mördarjakt från Gotlandspolisens sida. Och som vanligt lägger sig journalisten Johan Berg i det hela. Fast här gör han sig rent av lite nyttig.
 
Det äör inte så mycket mer att skriva. Jo, kanske att Mari Jungstedt fått in lite aktualitet i boken genom att ha en ensamkommande pojke från Afghanistan med i handlingen. Men annars - har du läst Mari Jungstedt förut vet du vad du har att vänta. Lättläst, lättsmält, lättuggat...
 

Helt okej thriller

Publicerad 2018-06-17 21:16:35 i Allmänt,

En sista lögn av Mary Kubica är en helt okej thriller. Rätt spännande och med den numera förväntade twisten på slutet - fast kanske inte så mycket som det brukar vara. Men ändå, det går lite fram och tillbaka. Man tror en sak, sedan ändrar det sig, och sedan igen.
 
När Claras man Nick omkommer i en bilolycka blir hon ensam med barnen Maisie, 4 år, och Felix, som inte ens är en vecka gammal. Livet är jobbigt nog, men när Maisie börjar drömma mardrömmar om olyckan, där hon var med i bilen, börjar Clara undra om det kanske inte var en olycka i alla fall. Och då blir livet verkligen en mardröm. Hon börjar forska i saken, och upptäcker en del oväntade saker. Var Nick trogen mot henne? Och var det någon som såg till att Nick körde av vägen? I så fall vem? Och döljer hennes pappa något från henne?
 
Det här är ingen fantastisk bok, men helt okej som en stunds avkoppling om man gillar spänning.
 

Intressant och gripande om koreanska systrar och deras umbäranden

Publicerad 2018-06-16 22:11:00 i Allmänt,

Vit krysantemum av Mary Lynn Bracht är en gripande roman. Den handlar om de två koreanska systrarna Hana och Emi.
 
Vi får följa de två systrarna vid olika tidpunkter. För Hana är året 1943. Hon jobbar med sin mamma som djuphavsdykare i Korea. Korea är ockuperat av Japan, men familjen har lärt sig att hålla sig undan från de japanska soldaterna. Tills en dag, då det kommer en japansk soldat till stranden där Hanas lillasyster Emi leker. För at rädda henne låter sig Hana tillfångatas. Hon blir förd till en militärbordell, där hon får ett fruktansvärt liv. Kommer hon att kunna ta sig därifrån?
 
2011 är Emi en äldre dam som hela livet försökt leva med skulden hon känner gentemot sin syster. Men nu är det dags. Kommer hon på något sätt att kunna hitta sin syster, om hon fortfarande lever, och kan hon gottgöra henne?
 
Den ähr boken är ganska obehaglig emellanåt och ryggar inte för otäckheter. Men man står ut med för att de tär både välskrivet och engagernade. Jag gillar också att det inte blir ett sockersött slut, men ändå ett som känns lite hoppfullt.
 
Det här en riktigt bra bok. Rekommenderas!
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela