karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Historisk kärleksroman, men med substans

Publicerad 2017-11-26 14:29:21 i Allmänt,

Sommaren före kriget av Helen Simonson utspelar sig i engelska Rye sommaren 1914. Beatrice Nash som just förlorat sin pappa, får jobbet som ny latinlärare. Det ses inte med blida ögon av alla - en kvinna, när en man också sökte... Den lokala matriarken Agatha Kent tar Beatrice under sina vingars skugga, och hon blir snart bekant med familjen Kents  två brorsöner (eller möjligen systersöner?), framför allt med Hugh, som snart är färdig läkare.
 
Sommaren i Rye är händelserik men ändå stillsam. Samtidigt mullrar det i världen, och snart är det dags för många unga män att dra ut i krig.
 
Det här annonseras som en roman i Jane Austens anda, och efter som jag ska erkänna att jag inte läst Austen, ska jag inte uttala mig om det. Det jag kan säga är att det här inte bara är en lättviktig kärleksroman. Det handlar om romers situation, våldtäkt med graviditet som följd, belgiska flyktingars situation, en fars förtryck av dottern, klasskillander och mycket annat. Det tog ett tag att komma in i boken, i början var den lite seg, och jag hade lite svårt att hålla isär personerna. Men andra halvan av boken läste jag med stor behållnig, och jag tycker definitivt boken är läsvärd.
 

Hårdkokt från Nordirland

Publicerad 2017-11-20 22:06:22 i Allmänt,

Jag trodde jag hade bloggat här om Kall, kall jord av Adrian McKinty, men jag hittar den inte. Läste jag aldrig ut den, tro? Jag vet att jag var kluven till den. En nordirländsk, ganska hårdkokt deckare, med kriminalkommissarie Sean Duffy i huvudrollen. Jag brukar inte gilla hårdkokta deckare så mycket, men nånting hade den här - fast jag uppenbarligen inte läste ut den - som gjorde att jag ville läsa nästa bok i serien. Den heter Jag hör sirenerna på gatan. McKintys alla böcker i serien om Duffy har tydligen Tom Waits-citat som titlar, läser jag mig till.
 
Jag tycker nog bättre om den här boken, även om det dröjde ett tag innan jag fastnade i handlingen.
 
Sean Duffy får ett fall på sitt bord. En torso nedpackad i en resväska hittas i en container. Hur ska Duffy och hans kollegor hitta vem kroppen tillhört? Jo, det finns en tatuering på torson, och den tatueringen leder dem vidare. Det är mycket våld, det är Belfast och USA, IRA och nordirländska landsbygden, allt i en salig blandning, som ibland gör att jag har lite svårt att hänga med. Men upplösningen är spännande, och någorlunda logisk, så slutbetyget blir trots allt ganska gott. Men jag är inte säker på att jag kommer att läsa fler böcker av McKinty. Det finns så myc ket andra böcker.
 

Feelgood från O'Flanagan ungefär som väntat

Publicerad 2017-11-20 21:57:31 i Allmänt,

Som vanligt när jag åker bort tog jag förra helgen med mig för lite att läsa, så jag köpte en pocketbok under helgen. Det blev Familjehemligheter av Sheila O'Flanagan. Jag har läst några av hennes tidigare böcker, och precis som de är det här irländsk feelgood i mellanskiktet. Absolut läsvärt, men inte någon av de där riktigt bra feelgood-romanerna.
 
Syskonen Steffie, Davey och Roisin planerar att överraska sina föräldrar på deras 40-åriga bröllopsdag. Ja, i ärlighetens namn är det väl mest storasyster Roisin som planerar, så som det brukar vara. Davey bor utomlands, och Steffie förväntas fixa allt som Roisin beordrar henne till. Roisin vill att föräldrarna ska få en riktigt fin överraskning. Och en överraskning blir det minsann, men det är inte föräldrarna som blir mest förvånade. De har nämligen i alla år burit på en hemlighet, som de nu avslöjar. Chocken blir stor. Men inte nog med det, det finns ytterligare en hemlighet, och om den första chockade syskonen, är detta en bomb. Det idealiska äktenskapet visar sig inte riktigt ha varit vad det verkar som. Steffie vet inte hur hon ska hantera nyheterna, och flyr. Hon fastnar i ett oväder, och råkar ut för en bilolycka.
 
Som de flesta feelgood-romaner är den här, när titelns familjehemligheter väl avslöjats, ganska förutsägbar. Och givetvis slutar det lyckligt. Det är nästan obligatoriskt.
 
Den häe boken var en stunds okej underhållning, men inte så väldigt mycket mer.
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela