karinboktok.blogg.se

Att läsa är att leva. Här skriver jag om böcker jag läst. Utbudet är blandat, men deckare dominerar.

Mord på ön som stått modell för Saltkråkan

Publicerad 2022-12-31 15:53:46 i Allmänt,

Underström är Magnus Abrahamssons skönlitterära debut, en deckare. Men han har skrivit manus och jobbat som tv-producent, och det märks att han är skrivvan.Boken lär vara den första i en serie, efter som man på framsidan annonserar Mord på Norröra förutom titeln.
 
Boken utspelar sig i Stockholms norra skärgård, på ön Norröra. Det är ön som stått modell för boken och tv-serierna om Saltkråkan, och författaren strösslar flitigt med referenser till Saltkråkan, men det är är okej.
 
Polisinspektör Elsa Kahn har ett hus på Norröra, där hon vistas efter en utmattningsdepression. Men när man hittar en död kvinna på stranden på Norröra kan ju Elsa inte hålla sig borta, och det blir så att hon delvis bryter sin sjukskrivning, och engagerar sig i fallet. Det uppskattas inte odelat av Sabina Blomdahl, den polis som egentligen tilldelats fallet. Hon och Elsa har olika arbetsmetoder, och det gnisslar en del mellan dem. Däremot kommer Elsa bra överens med åklagaren Matti Lark, som också blir engagerad. Men han har precis som de flesta på ön sina egna privata bekymmer.
 
Vi får möta flera sommargrannar till Elsa, och ön är minsann inte den idyll man kan tro, för det finns många hemligheter hos sommargästerna och de få bofasta på Norröra.
 
Jag tycker det här är en riktigt hyfsad debut, om än inte fantastisk. Men jag ser fram emot en fortsättning, så får vi se om Abrahamsson kan utveckla det här.
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela